Un marge de doble cara, o paret de pedra seca, és una construcció que es fa amb les pedres que encaixen entre elles sense utilitzar cap tipus de morter o ciment. Molts cops aquests marges s’usaven per separar una finca d’una altra o una finca del camí (marge de partió).
Aquestes parets utilitzen la pedra de l’entorn, del mateix terreny, i és per això que la varietat de paredats i acabats és rica i extensa.
Sovint, quan passegem per aquestes contrades ens trobem marges de doble cara que, per la seva altura, tenen una amplada exagerada. Normalment els veiem delimitant finques, la majoria de vegades abandonades (d’atmellers, oliveres…).
Aquests marges tan amples tenen una doble funció. Per una banda separar o delimitar una finca i, per l’altra, actuar com a magatzem o acumulació de pedres.
En camps on la terra era “pobra” i amb molt poc gruix de terra fèrtil, s’anava guanyant zona de conreu traient les pedres que es trobaven al subsol. Aquestes pedres, que eren moltes, s’anaven guardant i ordenant en aquestes construccions.
Així doncs, un cop més, veiem el paper important d’ordenació del territori que té la pedra seca i, de retruc, de creació del “relleu” del nostre paisatge (d’aquí ve el nostre nom). Perquè pedra seca i paisatge són el mateix.
Marge de doble cara realitzat per Relleu i Entorn i @margespriorat
Puigpelat, març2022
#pedraseca #pedrasecacatalunya #piedraseca #piedrasecaespaña #paisatgisme #monrural #bioconstruccio #culturapopular #ruralitats # #drystone #stone #pierresche #murs #mursdepedra #bioconstruccio #naturalesa #arquitecturapopular #stonework #pedraensec #artrural #patrimonicultural #stonewalls #altcamp #jardineria #setmanapedraseca # #jardin #catrural #patrimonietnològic #socdepoble #puigpelat #paisatgisme
#relleu